Maël Denegri, Igor Denegri, zajednička izložba “Zemlja i more”

Zajednička izložba Igor Denegri, “Zemlja” i Maël Denegri, “Pjena”, održat će se u našim prostorima od 7.srpnja do 3. kolovoza. Pozivamo Vas da nas posjetite i razgledate ovu jedinstvenu dvojnu izložbu.

Osvrt uz izložbu

Po izboru ili nužnosti, narodi su se naseljavali i miješali na ovoj pomorskoj zemlji, gradeći svoje domove ovdje. Rođene iz tla i pjene, ove civilizacije slijede jedna drugu i njihova jeka je i dalje prisutna na ovom mjestu. Ovu zemlju kroz koju se prolazilo i osvajalo oživljuje slikar hrvatskih korijena. U ovoj zbirci slika, Igor Denegri mijenja mentalne granice kartografskog prostora vraćajući povijest u slikarstvo na isprintanim kartama. Od Hrama Jupitera do dalmatinskih zvonika, ova rodna zemlja pulsira s živim srcima svoje djece spomenute u De administrando imperio: dvije sestre, Touga i Bouga, te nekoliko muškaraca: pet braće, Delmete (“čuvar ovaca”), Ilirac, Mlečanin, stražar iz Dubrovnika, slavenski vitez, legionar iz pete dalmatinske kohorte i Dioklecijan na svom dvoboju s Osmanlijom, hodočasnici i križari na putu prema Svetoj zemlji.

Paralelno s tim, njegova supruga Mael Denegri prikazuje more i pjenu koja je donijela ljepotu u seriji Monokroma Aphros / ἀφρός.
Aphrodita je dobila ime prema grčkom pojmu aphros / ἀφρός, što znači “pjena”. Hesiod u svojoj Teogoniji opisuje kako je Aphrodita rođena iz bijele pjene nastale od odvojenih spolnih organa Urana, nakon što ih je njegov sin Kronos bacio u more. Aphroditu se obožavalo kao božicu mora, rata, ali prije svega ljubavi, ljepote, plodnosti i braka. U seriji Aphros / ἀφρός, plodna pjena otkriva golo platno evocirajući pijesak.
Voljeti svoju zemlju ne znači samo obožavati mjesto i njegove stanovnike, to je također čin sjećanja koji hrani maštu. Kao što plodnu pjenu simbolizira božica što izranja iz mora, tako i život i vremenitost odjekuju ovdje u dvjema serijama radova Denegrijevih supružnika.

 

Plakat uz izložbu   Maël Denegri, katalog   Igor Denegri. katalog