Povijest

Split i Francuska

Dioklecijanova palača

Grad burne povijesti čija je kolijevka prije 1700 godina bila palača cara Dioklecijana, zdanje na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine. Split je ponosan na svoju tradiciju koja ga povezuje s francuskom kulturom i civilizacijom: od X st., kada se Adam de Paris na svom putovanju u Svetu zemlju zaustavio u Splitu da bi preveo «pohvalnice» u čast mučenika i zaštitnika Splita, svetog Duje, do posjete triju francuskih akademika, Druona, Delpechea i Deniaua, 1994. godine, koji su na putu za Sarajevo u našem društvu susreli sve važne osobe iz kulturnog, književnog i znanstvenog života Splita, i tako je Udruga, kako je istakao stalni tajnik Akademije, imala rijetku priliku da pod svojim krovom zasjeda Akademija od tri člana. Osobito se ponosimo što je dr. Emilio Marin, član naše Udruge, primljen u Francusku akademiju, razred humanističkih znanosti.

Cassas

Od brojnih kontakata s Francuskom želimo spomenuti francuske slikare, arheologe, arhitekte (Clérisseau, Cassas u XVIII. i XIX. st., Hebrart i Zeiller početkom XX. st.), koji su, zadivljeni ljepotom ostataka Dioklecijanove palače, uradili vrijedne crteže, gravire i slike za ilustracije monografija o tom vrijednom zdanju arhitekture kasne antike i o gradu koji se iz njega iznjedrio i razvio ostavivši nam najljepše svjedočenje o protoku vremena.

Marmont

Prisjetimo se i francuske uprave u Dalmaciji između 1806. i 1813., kada je Split, kao i gotovo cijela Hrvatska, pripadao Ilirskim Provincijama Napoleonovog carstva. Tada je general i upravitelj Ilirskih Provincija bio maršal Marmont, vojvoda od Raguze (današnjeg Dubrovnika), i po njemu je, iz zahvalnosti za sve što je učinio za urbanizam, Split dao i do danas zadržao ime jedne ulice. Slučaj ili sudbina su htjeli da baš usred te Marmontove ulice bude smještena naša Alliance Française, u jednoj od najljepših i najfrekventnijih ulica kojom se od Hrvatskog narodnog kazališta stiže na Rivu, ponos grada, između dva svjetska rata nazvanoj “Francuskom obalom” budući da je izgrađena upravo za vrijeme i pod pokroviteljstvom samog Marmonta.

Alliance francaise u Splitu

Crkva sv. Duje

Naša je Alijansa plod bogatog kulturnog nasljeđa Splita i Francuske. Već 1922. splitski frankofili i frankofoni osnivaju Cercle Français, zatvoren početkom drugog svjetskog rata pod fašističkom okupacijom. 1947. palica je predana otvaranjem podružnice i čitaonice zagrebačkog Francuskog instituta koja se 1984 zatvara iz financijsko ekonomskih razloga. Ponovno frankofili i frankofoni, svjesni važnosti očuvanja ovog malog ognjišta francuske kulture u Splitu, osnivaju Društvo francuskog prijateljstva, koje 1992. postaje Hrvatsko-francuska udruga. Od tada se ponovno podučava francuski jezik u izvanškolskim ustanovama te organiziramo tečajeve francuskog jezika. Zahvaljujući brojnim kulturnim aktivnostima, posebno lingvističkim i pedagoškim, postali smo Alliance française 1994. pod okriljem Alliance française iz Pariza, a 2008. pod okriljem Fondation Alliance française, prestižna škola francuskog jezika.

Naša Alijansa s oko 100 članova i 300 polaznika (od predškolske djece do odraslih koji žele učiti ili usavršavati francuski jezik) u polivalentnom prostoru medijateke s bogatom knjižnicom, organizira tečajeve, radionice, predavanja, susrete, izložbe, video projekcije, predstavljanje knjiga i druge aktivnosti… čitav program od jutra do večeri, u centru grada u Marmontovovoj ulici, u prostorijama obnovljenim i suvremeno opremljenim u ljeto 2014.