Predstavljanje prijevoda romana, Roland Topor: Tlapnje jednog stanara

Roland Topor (1938-1997), francuski ilustrator, karikaturist, autor stripova, slikar, romanopisac, dramatičar, filmski i televizijski scenarist, filmski stvaralac i glumac, poznat po nadrealnoj prirodi svog djela. Bio je poljsko-židovskog podrijetla, prve je godine života proveo u Savoyu, gdje ga je obitelj skrivala od nacističke opasnosti.
Autor je apsurdnih, teško dokučivih svjetova prepunih morbidnih vizija koje je jednako vješto predočavao i u pisanom, i u filmskom, i u likovnom mediju, no stalno ih rasterećujući luckastim, uglavnom erotskim humorom, čime se uspješno nadovezao na tradiciju avangarde, nadgradivši je vrlo osobnim potpisom i nagovještajem nekih novih puteva što će prožeti umjetnost druge polovice 20. stoljeća. Za svojega je života (a vjerojatno je i danas) bio najpoznatiji kao karikaturist Boschovske bujnosti detalja i nadrealistički sklopljene stvarnosti, u čijim dosjetkama izbijaju dvije temeljne preokupacije: čovjekova zapečaćena neprilagođenost okolini i očaj zbog propasti svakog mu pokušaja spasenja.

 

Njegovo najznačajnije djelo, roman Le Locataire chimérique (1964) u petak, 10.03. u 18:30 u prostorijama Hrvatsko-francuske Udruge, predstaviti će prevoditeljica romana Maja Peterlić, novinarka-urednica na trećem programu Hrvatskog radija i članica upravnog odbora Hrvatske sekcije frankofonih novinara.
 

Plakat uz prezentaciju