Književna frankofonija: Makenzy Orcel – gostovanje u Splitu

Makenzy Orcel drugi je autor koji će boraviti u Hrvatskoj u sklopu programa Književne frankofonije od 21. do 26. svibnja. U subotu, 25. svibnja, u 18:30 Makenzy Orcel gostovat će u splitskoj Francuskoj alijansi. S njim će razgovarati Vanda Mikšić, uz konsekutivni prijevod Fani Marđokić.

Autorov boravak u Hrvatskoj pratit će Sebastijan Borovčak koji snima dokumentarni film o književnoj frankofoniji. Ovaj program Centra za knjigu sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, a održava se u suradnji s nizom partnera: Francuskim institutom, Veleposlanstvom Republike Francuske, Sveučilištem u Zadru, književnim festivalom LITaf, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Kulturno-informativnim centrom, Gradskom knjižnicom Zadar, Francuskom alijansom, Veleposlanstvom Republike Slovenije i knjižarom Kutak knjiga.

Životopis
Makenzy Orcel rođen je 1983. u Port-au-Princeu, na Haitiju, gdje se i školovao. Prvu zbirku pjesama “La douleur de l’étreinte” objavio je 2007., a prvi roman, “Les Immortelles”, koji je kritika odmah zapazila, izišao je 2010. u Montrealu. Dosad je objavio sedam romana, od kojih je zadnji, “Une somme humaine” (2022.), dospio u finale prestižne francuske književne nagrade Goncourt, dok je u nizu zemalja (Rumunjska, Moldavija, Austrija, Maroko, Niger, Hrvatska, SAD, Argentina, Urugvaj, Grčka) izabran za najbolji roman među finalistima te nagrade. Objavio je i devet pjesničkih knjiga, od kojih je zadnja “Mûres métamorphoses” (2023.). Za svoja je djela višestruko nagrađivan, a 2023. ovjenčan je i nagradom Anna Seghers za cijeli svoj dosadašnji opus. Godine 2017. od Republike Francuske dobio je orden reda viteza umjetnosti i književnosti.

 

Plakat – najava