Izložba “Od Montmartrea do Splita”

Izložba Niche Sursocka, egipatsko-hrvatskog umjetnika, pod naslovom “Od Montmartrea do Splita” bit će postavljena u našim prostorima od 31.ožujka do 27.travnja. Svečano otvaranje izložbe je u petak 31. ožujka u 18. sati . Pozivamo Vas da nas posjetite.

O autoru
 
Egipatsko-hrvatski umjetnik koji živi između Beča i Splita. Njegova majka Cici Tommaseo također poznata umjetnica, unuka je znamenitog splitskog filmaša i kino-producenta Josipa Bepa Karamana. Nicha je otkrio svoju umjetničku sklonost vrlo rano kad je napisao i izdao dva kazališna djela čak prije navršenih 17 godina. Nakon studija kazališne scenografije u Bruxelles-u kreće prema karijeri crtača ilustratora za dnevnike “l’Orient le jour” (Libanon) i “Le Progres” (Egipat). Zatim se orijentira prema ugostiteljstvu u nekoliko zemalja Srednjeg Istoka.
Od 2020. Nicha se ponovno vraća slikarstvu otvarajući 3 serije djela pod naslovom “Moj portret u viziji Velikana slikarstva”, “Moji gradovi” i “Povijest svijeta”.
U francuskoj Alijansi u Splitu za svoju izložbu “Od Montmarta do Splita” Nicha će predstaviti svoj portret u viziji Velikana slikarstva (Monet, Manet, Degas, Renoir, Cezanne, Toulouse Lautrec, Gaugin, Rodin) kao i kod slikara koji su imali svoj atelijer u Parizu (Van Gogh, Picasso, Midigliani) i naravno u viziji velikog splitskog kipara Ivana Meštrovića.
Pored toga izlaže nekoliko djela splitske inspiracije “Grad Split”, “Bačvice”, “Hajduk Torcida” i “L’Alliance Française” s maršalom Marmontom, Vojvodom od Dubrovnika. Nicha je izlagao u Beču, a priprema izložbu za svibanj u Kairu. Njegova djela se nalaze u Muzeju karikatura u Fayoumu i na stalnoj izložbi “from the Nile to the Danube” u Beču.