Zdravko Poša, “Mediteranski prizori” – izložba

Naše aktivnosti u Novoj 2022.-oj godini započinjemo izložbom slikara Zdravka Poše, pod naslovom “Mediteranski prizori”. Ovu zanimljivu izložbu možete pogledati u našim prostorima, Marmontova 3, u periodu od 5. do 26. siječnja.

Osvrt na izložbu
Slikar bi trebao slikati ne samo ono što vidi ispred sebe, nego i ono što vidi u sebi. Ako ne vidi ništa unutra, onda bi trebao prestati slikati ono što je pred njim.​Caspar David Friedrich (1774.-1840.)

Citat jednog od najpoznatijih slikara njemačkog romantizma, geslo je koje tangira, barem u nekoj mjeri, svakog umjetnika u njegovom radu i promišljanju, nesumnjivo i Zdravka Pošu, koji na svojoj četvrtoj samostalnoj izložbi nastavlja niz započet pred samo nekoliko godina, u neiscrpnim nastojanjima da valorizira svoj metierski potencijal čije granice hrabro i dosljedno pomiče svakim novim izlagačkim podvigom.

Zdravkovi motivi mediteranske provenijencije koji, ako i nisu imanentni raison d’être cijelog njegovog opusa (što je malo vjerojatno, gledajući spomenuti opus), zauzimaju položaj jedne od ključnih tematika u odavanju počasti osobnoj povijesti, svjedočeći time o genezi ličnosti koja se u zrelosti vlastitih dostignuća odlučila na beskrajnu avanturu bavljenja morfološko-konceptualnim problemima koje obilježava svako likovno djelo.

lzvjestan je odabir ulja kao tehnike Zdravkovih slika; otvorenost vremena sušenja i mogućnost polaganog, metodičkog i pedantnog građenja površine, višeslojna nastojanja da se vlastita vizija dovede do vrhunca datih okolnosti i mogućnosti te u stalnom traganju za idućim skokom prema nekim novim dosezima, daju uzbudljivost i svježinu njegovim težnjama, podcrtavajući dodatno inženjerski sklop koji je u ovom slučaju poželjna “profesionalna deformacija” Zdravkovog likovnog djelovanja.

Prizori Mediterana kao podneblja i podloge Zdravkovih likovnih stremljenja ove izložbe logičan su produkt fiksacija na nostalgični unutarnji pogled ovoga perioda umjetnikovog života. Otkrivanjem “nove mladosti” kreativnog predznaka, Zdravko Poša zadao je sebi, kao i svojoj likovnoj publici, najambiciozniji poduhvat; gledati vanjski svijet unutarnjim senzibilitetom, graditi površinu slike sredstvima koja su sve, samo ne površna.

O autoru

Zdravko Poša rođen je u Smokvici na otoku Korčuli 1947. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Splitu i 1970. diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu.
Kao dipl. inženjer strojarstva većinu svog radnog vijeka je proveo kao projektant u projektnim biroima u Hrvatskoj i inozemstvu. Likovni talent iskazivao je još od ranog djetinjstva. Pokazivao je istančani smisao za boje i crtež, ali je tek nakon umirovljenja otvoren prostor za intenzivniji napredak i stručno usavršavanje. Djeluje u likovnoj sekciji Udruge za kulturu “Beat” – Studio 21 Split, a član je likovnih udruga “SalonaArt” – Solin i “Ante Kaštelančić” – Podstrana. lzlagao je na četiri samostalne izložbe i na više skupnih izložbi, a sudjeluje i na likovnim kolonijama.

 

Plakat uz izložbu