Završni događaji mjeseca frankofonije

U zaključnom tjednu ovogodišnje fešte frankofonije izdvajamo Projekcije frankofonih filmova, koje realiziramo u suradnji s frankofonim veleposlanstvima u Hrvatskoj. Projekcije se održavaju u u Kinoteci Zlatna vrata, s početkom u 20:15 sati.

četvrtak, 28.ožujka - LES CHEVAUX DE DIEU
Maroko, 2012, trajanje 105 minuta
Les chevaux de dieuU faveli Sidi Moumen blizu Casablance, gdje je najveća briga stanovnika preživjeti u svakodnevnim sukobima klanova i lokalne mafije, pratimo život jedne obitelji s depresivnim ocem i majkom iscrpljenom svakodnevnim teškim radom. Tarek, najmlađi sin s nadimkom Yachine po ruskom nogometnom idolu, je pod zaštitom svog starijeg brata, vođe kvartovske bande. Treći brat je u vojsci, a četvrti je kvazi umjetnik. Tijekom boravka u zatvoru, Hamid je pao pod utjecaj radikalnih islamista i na koncu uvjeri Yachine i njegove prijatelje, Nabila i Fouada da mu se pridruže. Imam (Abou Zoubeir), i duhovni vođa se pobrine za njegovu fizičku, duhovnu i mentalnu pripremu. Jednog dana ih izvjeste da su izabrani biti Alahovi mučenici, te se oni počnu pripremati za seriju atentata u Casablanci.
petak, 29.ožujka - HAYAT
Maroko, rujan 2017, trajanje 90 minuta
HayatFilm prati priču jednog autobusa koji ide od Tangera do Agadira, s dvadesetak putnika čije se životne priče isprepleću. Nepreviđeni susreti, sukobi, različite pa i čvrste veze, rađaju se među putnicima različitih svjetonazora. Taj zatvoreni prostor potiče različite teme i pristupe marokanskom društvu u kontekstu brojnih kontrasta. 22 glumca dio su te filmske avanture, među njima su poznati glumci: Driss Roukh, Malek Akhmiss, Latifa Aherrare, Ousama Bastaoui, Hassan Badida, El Mehdi Foulane, ili pak Meryem Bakouche.
“HAYAT” je dobio nagradu za najbolji film na 8. ediciji Festivala afričkog filma u Helsinkiju kao i nagradu Rémi award za najboljeg stranog režisera na 50. ediciji „Rémi award“-a u Houstonu. Film je također dobio Nagradu za fotografiju na Nacionalnom festivalu filma u Tangeru i nedavno je odabran za službeno natjecanje među dugometražnim filmovima na 19. ediciji Festivala Afričkog filma u Khouribgi. 
subota, 30. ožujka - SWEET GIRLS
Švicarska, svibanj 2015, trajanje 103 minute
sweet girls

Élodie i Marie, dvije adolescentice zarobljene u gradu gdje je kriza stanovanja sve veća, nalaze se pred nedostatkom perspektive i vide da su im šanse da jednog dana postanu neovisne sve manje. Élodie sugerira Mariji ekstremno rješenje: izbaciti “starce“ iz nezakonito zauzetih stanova. U tom postupku otkrivaju da se iza njihovog hladnog nauma nalaza živa bića, izgubljena kao i one same.

Susret tih dviju generacija koje je društvo zaboravilo, dogodit će se na zaista iznenađujući i dirljivi način.

Književna radionica

Lou Raoul, francuska pjesnikinja iz Bretanje, koja voli i poznaje Hrvatsku, posebno Split, u kojem je provela mjesec dana u Résidence des artiste prije četiri godine, održat će dvodnevnu Književnu radionicu:

  • “Čitanje”, 26.ožujka u 18:30
  • “Kreativno pisanje”, 27.ožujka u 17:30 u prostorijama naše udruge u Marmontovoj 3.

Pozivamo sve zainteresirane na druženje s ovom osebujnom umjetnicom.

Napomene:

  • potrebna minimalna razina francuskog A2
  • za radionicu “Pisanje”, svaki sudionik treba donijeti jedan predmet oko kojeg će se, uz ostale predmete drugih sudionika plesti priča…