U četvrtom tjednu ovogodišnje frankofonije

U četvrtom tjednu ovogodišnjeg mjeseca frankofonije izdvajamo tri događaja:

Predavanje “Francuski novi val i hrvatski / jugoslavenski film”

U ponedjeljak 18. ožujka, Jurica Pavičić je pred brojnim auditorijem održao iznimno zanimljivo predavanje na temu Francuskog novog vala. Francuski novi val kao središnja pojava modernizma nastao je sazrijevanjem mladih francuskih filmskih kritičara koji su i sami počeli stvarati filmove. Okupljeni oko časopisa “Cahiers du Cinéma”, mladi autori zauvijek mijenjaju svijet filma. Jean Luc-Godard, François Truffaut, Claude Chabrol, Eric Rohmer i Jacques Rivette najvažniji su predstavnici ove struje. U filmski svijet i na pariške ulice donose sadržaje iz literature te uvode sasvim nove konvencije snimanja filmova poput montažnih skokova, metafilmske komponente filmova, kulture citata i aluzija, sklonost improvizaciji i snimanju iz ruku. Zanimljivo je to što je većina tih metoda bila uvjetovana slabom financijskom potkovanošću redatelja. Ovi trendovi ostavili su znatan trag i u hrvatskoj (tadašnjoj jugoslavenskoj) filmskoj sceni.

Koncert Francuskih autora
Koncert glazbene škole Josipa Hatzea, najpostojaniji je događaj, koji nas prati od samog početka organiziranja Frankofonije. “Koncert Francuskih autora” postao je tradicionalan u kojem se godinama smjenjuju generacije učenika glazbene škole. Ove godine koncert se održava u četvrtak, 21. ožujka u 17:30 u Muzeju grada Splita.

Predavanje “Ionescovo ogledalo”

Nakon ciklusa predavanja: “5 stoljeća francuske književnosti”, profesor Škifić će nam ove godine na svoj osebujan način govoriti o Ionescovom djelu i njegovom značenju za ne samo francusku nego i svjetsku kazališnu scenu. Predavanje “Ionescovo ogledalo” održat će se u petak, 22. ožujka u 18:30 u našim prostorima, Marmontova 3. Ulaz je slobodan.

Plakat uz događanja