Praznik frankofonije 2019

Ožujak, tradicionalni mjesec FRANKOFONIJE, i ove godine donosi niz zanimljivih događaja i druženja. Hrvatsko-francuska udruga, slaveći 25. godišnjicu ulaska u renomiranu svjetsku mrežu Alliance française, kao jedna od 834 članice na svih 5 kontinenata, poziva sve ljubitelje francuskog jezika i frankofone kulture na feštu Frankofonije, nudeći, kao i niz godina do sada, raznovrstan i bogat program u kojem će svatko naći nešto za sebe, i mladi i oni malo stariji, oni koji dobro govore francuski ili ga uopće ne govore, ljubitelji klasične glazbe i šansone, igranih i dokumentarnih filmova, te fotografije, gastronomije, književnosti…

Od ovogodišnjeg programa, posebno izdvajamo koncert frankofone grupe Jall aux yeux. Ove izvrsne glazbenike su već zapazili francuski mediji, a splitskoj publici će se predstaviti po prvi put u četvrtak, 14.03. u 21:00 u Clubu Circus.

Program započinje u petak, 1.03. u 18:00 sati izložbom “La Suisse romande”, riječkog fotografa Deana Miculinića. Rođen 1967. u Rijeci, fotoreportersku karijeru započeo je u dnevniku Ri-telefax, nastavio u Vjesniku, Areni, Sportskim novostima, Večernjem listu, Jutarnjem listu, Gloriji. Bavio se putopisno-reportažnom fotografijom, pa je fotografirajući posjetio više od stotinu država svijeta. Fotografije su mu objavljene na stranicama brojnih svjetskih tiskovina poput njemačkog Buntea ili španjolskog El Paisa. Svojim najvećim uspjehom smatra suradnju s National Geographic magazinom.
Izložba fotografija „Romanska Švicarska“ nastala je kao projekt suradnje između riječke i zagrebačke Francuske alijanse. Tijekom putovanja u frankofonu (romansku) Švicarsku,  Dean Miculinić namjenski je stvarao fotografske zapise s ciljem postavljanja izložbe diljem Hrvatske gdje djeluju francuski kulturni centri.

 

Nakon toga u 18:30, slijedi predstavljanje “Le Cod de l’Immortalité”, knjige netom izdane u Francuskoj, popraćene velikim zanimanjem francuskih medija. Kako osigurati dugovječnost i izbjeći bolest, saznat ćete od samog autora, francuskog akademika, Miroslava Radmana.

 

Dodatne informacije i karte za koncert po cijeni od 20,00 kn u prostorijama Udruge, Marmontova 3.

Radujemo se vašoj posjeti!

Program Frankofonije 2019