Nikola Listeš – Izložba nagrađenih karikatura na svjetskim festivalima

U našim prostorima, Marmontova 3, upravo je otvorena izložba karikatura nagrađenih na svjetskim festivalima, istaknutog splitskog karikaturista Nikole Listeša. Postav ove izuzetne izložbe možete razgledati do 21. srpnja.

O autoru
Nikola Listeš (Split, 10. siječnja 1960.) je istaknuti hrvatski karikaturist, ilustrator i crtač stripova. U rodnom je gradu pohađao srednju školu. Karikaturom se bavi od desete godine, a svoje je crteže još od te dobi objavljivao u tuzemstvu i inozemstvu. Svoj prvi strip objavio je u SN reviji. Stripom se bavi od svoje 22. godine. Njegov prvi strip je Scando. Poslije je crtao strip za Disneyevu tvrtku. Početkom Domovinskog rata hrvatskom je čitateljstvu skrenuo pozornost svojim stripom, prvim koji je tematizirao Domovinski rat, strip Super Hrvoje, a objavljen je u Nedjeljnoj Dalmaciji.

Objavio je stripove i u Večernjem listu, tiskao je više strip albuma.
Dugogodišnji je suradnik hrvatskog tjednika za kulturu Hrvatskog slova, u kojem je crtao političko-humoristični strip-kaiš Sedmo osjetilo. Autor je i političkog stripa Humanoida i Dioklecijančića. Njegov poznatiji rad kao ilustratora je knjiga za djecu Eko, koja je izašla u Australiji. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada te je s trenutačno 98 međunarodnih nagrada postao najnagrađivaniji hrvatski karikaturist.
Peterostruki je dobitnik nagrade Oskarike, nagrade Hrvatskog društva karikaturista koju dobija autor koji je tijekom jedne kalendarske godine dobio najviše nagrada na festivalima karikatura po svijetu.
Njegove karikature diljem svijeta distribuira Cagle Cartoon. Karikature je izlagao na više samostalnih izložbe, a u Hrvatsko-francuskoj udruzi izlaže po treći put.