Međunarodna putujuća izložba fotografija “Mali otoci, prvaci održivosti”

Međunarodna putujuća izložba fotografija „Mali otoci, prvaci održivosti“, u organizaciji Udruge Small Island Initiative (SMILO) s podrškom Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (CRA/PPA) iz Splita, Francuskog Veleposlanstva u Hrvatskoj i Alliance Française iz Splita,  održava se od 20.rujna do 4.listopada u prostorima naše Alijanse.

Izložba naglašava važnost prirodnih i kulturnih znamenitosti, te potrebu za održivim upravljanjem otočnim područjima kako bi se očuvala njihova baština. Mali otoci su krhki i jedinstveni, područja inovacije koja se stalno obnavljaju radi vlastitog održivog razvoja…više nego sam poziv na putovanje,  ova izložba ističe konkretne aktivnosti više od 30 malih otoka diljem svijeta kao odgovor na izazove budućnosti. Izložba je bila predstavljena u Francuskoj, Španjolskoj, Tunisu i Mozambiku, a u Hrvatskoj na Zlarinu, Visu, u Zagrebu, Orebiću, a sad i u Splitu, u sklopu Mediteranskog Dana Obale 2018 .

Od 2014, inicijativa za “male održive otoke”, uz potporu francuske Agencije za zaštitu obale (Conservatoire du littoral), razvila se i danas je utjelovljena kroz udruge SMILO, s ciljem podržavanja dijaloga i praćenja sudionika koji svakodnevno rade na zaštiti otoka i vrednovanju njihovih postupaka. Ova izložba nudi priliku izraziti jedinstvenost veze između Čovjeka i njegove okoline.
Ovaj pristup je dio stvaranja solidarne međunarodne mreže malih otoka, orijentirane prema održivom razvoju. Dugoročno, SMILO želi stvoriti opsežnu mrežu za razmjenu iskustava i dobrih praksi te poticati i nagraditi napore na lokalnoj razini.