“Kontrast” – izložba slika Ive Martinović

Poštovani, pozivamo Vas da posjetite izložbu slika splitske umjetnice Ive Martinović, pod naslovom “Kontrast”, u našim prostorima, Marmontova 3. Izložba će biti otvorena do 29. travnja 2021. godine.

Osvrt na izložbu
Kontrast se bavi pitanjem društvenih kontrasta i kontrasta prisutnih u prirodi. Umjetnost se često percipira kao bajkoviti svijet utopije, a to ne može biti dalje od istine. Kontrast je prisutan u očekivanjima kakva netko ima u pogledu umjetnosti kao idile, a ona zapravo nekada ukazuje na negativne aspekte postojanja. Umjetnica je napravila realistične slike od kojih su neke mračne, a neke svjetlije upravo zbog toga jer prikazuju kakav je život – ispunjen kontrastom. Slike prikazuju umirujuće motive, koji izražavaju kontrast između težnji umjetnice i stvarnog svijeta. Slike se bave pitanjem svjetonazora koje imamo, principa prema kojima živimo, zapravo nas pokušava podsjetiti da uvijek budemo spremni preispitati te svoje principe, kao i tuđe. Kontrast se bavi stereotipima svih vrsta, a posebice onih koje pripisujemo onome što ne razumijemo. Radovi se bave i značenjem želja, koje nas vode kroz život. Možemo li cijeniti “male” stvari svakodnevice ili vječno tražimo nešto više? Umjetnica pronalazi i kontrast vlastite želje da se izražava slikajući ovakve motive i uvriježenog mišljenja da je to “neoriginalno”. Umjetnost bi trebala biti slobodna, jer tome i služi – da se osoba izrazi. U tom pogledu, kontrast se može pronaći i u vlastitoj želji i percepciji okoline koja zna djelovati represivno.

O autorici
Iva Martinović rođena je 26.09.1995. u Splitu. Pohađala je Školu Umjetničku Akademiju u Splitu i diplomirala slikarstvo 2019. godine u klasi profesora Viktora Popovića. Sudjelovala je u više skupnih izložbi, neke od nedavnih: završna studentska izložba, MKC, Split, lipanj, 2018., 100 godina Bauhausa, Klub Kocka, Split, siječanj, 2019., Cash and Carry, Tvrđava Gripe, Split, veljača, 2019., Rad, tekst, kontekst, Stara Gradska Vijećnica, Split, ožujak, 2019., Mogućnosti boje, Sveučilišna galerija Vasko Lipovac, Split, travanj, 2019., Diplomska izložba, Sveučilišna galerija Vasko Lipovac, Split, rujan, 2019. Privremeni postav u KLUTURNI KLUB/KULTURNI SPEKTAR, Zagreb, 2018., Novi horizonti, Galerija Ružić, studeni, 2020. te Slavonski Brod. Članica je udruge HULU.

E-mail: iva.martinovic.95@gmail.com
https://ivamartinovic.com

 

 

Plakat uz izložbu