Izložba slika Antona Cetina

Pozivamo vas na izložbu slika hrvatskog, francuskog i kanadskog slikara i grafičara Antona Cetina, koja će se održati u našim prostorima od 12. do 25. svibnja. Otvorenje izložbe pod nazivom  “Eva-lelujavi život ili misterij kojeg odnosi san” je u subotu, 12. svibnja u 20 sati. Bit će predstavljeno dvadesetak radova u miješanoj tehnici. Veselimo se vašoj posjeti!

O autoru
Rodio se u selu Bojani kod Čazme. U Zagrebu je išao u srednju školu, gdje je maturirao na Školi primijenjenih umjetnosti. Potom je 1964. godine upisao Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je diplomirao u klasi prof. Marijana Detonija. Na njegovo rano stvaralaštvo utjecao je slikar i grafičar Albert Kinert. U Hrvatskoj je radio je kao ilustrator i dizajner do odlaska u Pariz 1966., gdje je boravio do 1968. godine. Ondje je radio za poznatog ilustratora J. M. Rabeca i izdavačku kuću Larousse.  U tom razdoblju nacrtao je više od 300 radova u raznim tehnikama.
Potom je otišao u Kanadu, koja je i danas ostala njegovim trajnim odredištem. Ondje je radio kao profesionalni slikar i grafičar. U Hrvatsku se prvi put vratio 1986. godine i tom je prigodom objavljena monografija o njemu, a u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt organizirana je prva velika izložba njegovih djela. Jedan od njegovih značajnijih i poznatijih radova je pjesničko-grafička mapa Amerika Croatom America, koju je objavio zajedno s hrvatskim književnikom Stjepanom Šešeljem, a koju su darovali papi Ivanu Pavlu II. 1989., prigodom primanja u Vatikanu.
Sudjelovao je na preko 200 samostalnih i skupnih izložaba. Djela mu se nalaze u mnogim svjetskim muzejima, galerijama i kolekcijama. Njegov rad nije prošao nezapažen ni u inozemstvu, pa su o njemu snimljeni dokumentarni filmovi, 1990. u Njemačkoj u Passauu i u Torontu 1993..
Galerija Anton Cetin sa stalnom postavom slika, crteža i grafika je utemeljena 2001. i sadržavala je u početku 19 radova, a kasnije je zbirka nadopunjena sa još 6 radova.

Djela
  • Eva i mjesec (1975.) grafička mapa
  • Serija o Evi (1977.) grafička mapa
  • Amerika–Croatom–America (Zagreb—Toronto 1988.), pjesničko-grafička mapa (sa pjesnikom Stjepanom Šešeljem)
Nagrade
  • Umjetnik godine (Artist of The Year), prema izboru Kanadsko-hrvatske umjetničke udruge (Canadian Croatian Artist Society) (1986.)
  • Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1995.)
  • Red hrvatskog pletera (1995)

Plakat uz izložbu