Frankofonija 2021

Tradicionalni mjesec frankofonije, koji svake godine obilježavamo nizom kulturnih i zabavnih događanja tijekom ožujka, ove godine, zbog svima nam znanih okolnosti i ograničenja bit će u znatno skromnijem izdanju i duhu. U tom smislu tijekom ožujka predstavljamo vam dva događaja:

LE TOUR DE BELGIQUE EN DB  (Stripom po Belgiji)

izložba stripa u suradnji s belgijskim veleposlanstvom

Izložbu možete posjetiti u našim prostorima,  od 5. do 31. ožujka.

Belgija je svijetu poznata po svojim gradovima i znamenitim spomenicima, svojim krajolicima i raznolikom kulturnom tradicijom. A i strip, koji veseli i velike i male, nesumnjivo doprinosi njenom ugledu. Zemlja devete umjetnosti s velikim brojem crtača, scenarista i izdavača stripova, Belgija je prirodno bila inspiracija mnogim umjetnicima.
Nekoliko naraštaja autora svojim djelima odaju počast svojoj rodnoj zemlji postavši dijelom te velike baštine: Franquin, François Schuiten, Didier Comès, Tibet, Servais, Merho, Marc Sleen, ili pak Olivier Shrauven ili Brecht Evens.
Flandrija i Valonija, kao i Bruxelles pojavljuju se u živopisnim slikama izvornih priča. Od romantičnog Brugesa do Malines i njegove katedrale preko Ardenne-a, Binchea i Charleroi-a, talentirani umjetnici veličaju ovu zemlju. Bruxelles, ponosni multikulturni grad, blista svojim Atomiumom, svojim Grande Place (velikim trgom), impozantnom Palačom pravde i zgradom europskog parlamenta.
Izložba „Stripom po Belgiji“ ilustrira kroz nekoliko primjera dinamiku belgijskih autora i razvoj jedne umjetnosti u stalnoj evoluciji. Prvih klasični album jednako kao i najnovija izdanja odražavaju raznolikost i osebujnost perioda u kojem su nastali kao i bogatstvo svake od triju regija Belgije. ​Mélanie Andrieu
Kustos izložbi Belgijskog centra za strip

Plakat uz izložbu

 

GÉRARD DENEGRI, NAPOLEON I PARIZ

u petak 12. ožujka u 18:30 sati

predavanje na hrvatskom jeziku uz PowerPoint prezentaciju povodom 200-te godišnjice smrti Napoleona.
Predavanje će se održati u prostorijama Udruge, Marmontova 3, za najviše 15 osoba uz mogućnost istovremenog praćenja predavanja online preko Zoom-a.
Molimo zainteresirane da se prijave za predavanje bilo uživo bilo online na: split@alliance-francaise.hr