“Emocionalni pokreti” – izložba skulptura

Poštovani prijatelji kulture i umjetnosti, za početak ljeta pripremili smo izložbu skulptura makedonskog akademskog kipara Nikole Smilkova pod naslovom “Emocionalni pokreti”, koju možete posjetiti u našim prostorima od 4. lipnja do 1. srpnja.

O autoru

Nikola Smilkov rođen je 1973. u Štipu u Makedoniji. Pohađao je Fakultet likovnih umjetnosti Sveučilišta „Ss.Ćirila i Metoda “u Skoplju gdje je diplomirao i magistrirao 2002. godine na polju kiparstva u klasi prof. Dragana Poposkog Dade. 2012. godine stekao je titulu doktora znanosti na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta „Sv. Kliment Ohridski“ u Bitolju, na polju Metode nastave umjetnosti. Prisustvovao je mnogim međunarodnim simpozijima tijekom kojih je izlagao monumentalne skulpture i skupne izložbe u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Turskoj, Francuskoj, Egiptu i Indiji.

Tijekom profesionalne karijere završio je nekoliko studijskih posjeta, među kojima u Cite international des arts u Parizu i Prima Center u Berlinu, zaključujući posjete samostalnim izložbama. Kao nacionalno priznanje za svoj umjetnički rad,  Smilkov je dva puta nagrađivan prvom nagradom za skulpturu “Dimo Todorovski”, od Makedonskog društva umjetnika, 2008. i 2016. godine.

 

Katalog uz izložbu