Događanja na fešti frankofonije

Ponude stipendija francuske vlade

U utorak, 10. ožujka u 17:30,  Jasna Bas, ataše za znanstvenu i sveučilišnu suradnju Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj predstavit će našim studentima mogućnosti studiranja u Francuskoj i Campus France.

 

Projekcije frankofonih filmova
Od 10. do 14. ožujka u Kinoteci Zlatna vrata, održavaju se projekcije frankofonih filmova, u suradnji s veleposlanstvima Francuske, Belgije, Švicarske, Kanade i Maroka. Naši članovi će uz predočenje članske iskaznice Alliance française imati popust od 50% na ulaznice.

Utorak 10.ožujka u 17.30 BÉCASSINE /2018. FR, 102 min.
Bécassine je rođena na skromnoj bretonskoj farmi, jednog dana kad šumske šljuke lete nad selom. I kao odrasloj osobi njezina dječja naivnost ostaje netaknuta. Sanja o seljenju u Pariz, ali njezin susret s Loulotte, malom bebom koju je usvojila markiza de Grand-Air, promijenit će joj život. Ona postaje dadilja i između njih se uspostavlja duboka veza. U dvorcu vlada veselje. Ali koliko dugo?
Dugovi se gomilaju, a dolazak nepouzdanog grčkog lutkara neće ništa pomoći … ali sve to ne uzimajući u obzir Bécassine koja će još jednom dokazati da zna vladati situacijom!

Utorak 10.ožujka u 20.00 AIDA /2015. MA, 94 min.
Aïda Cohen, marokanska židovka i profesorica u Parizu, saznaje da ima zloćudni tumor, pa se vraća svojim korijenima (grad Essaouira) u potrazi za sjećanjima iz svog djetinjstva. Ponovno druženje s prijateljem iz djetinjstva, Youssefom, građevinskim poduzetnikom, koji je također pod stalnim stresom, vraća im radost življenja zahvaljujući obnavljanju starih glazbenih aktivnosti u orkestru andaluzijske glazbe. Ali sudbina je odlučila drukčije, jer Aïda iznenada umire unatoč nadi o remisiji tumora koju su joj dali liječnici.
Film “Aïda” redatelja Drissa Mrinija, koji je izašao 2015., djelo je koje kroz ekspresivan umjetnički stil odražava mirni suživot i dijalog civilizacija u Maroku. Ovaj igrani film ilustrira sliku pluralističnog i tolerantnog Maroka, kroz niz poruka o univerzalnim pitanjima o prijateljstvu, ljubavi i nadi. Film je osvojio 3 nacionalne i 2 međunarodne nagrade.
Srijeda 11.ožujka u 17.30 SIBYL /2019. FR-BE, 100 min.
Sibyl je psihoterapeutkinja koja se vraća svojoj prvoj strasti: pisanju. Njena najnovija pacijentica Margot, problematična je nadolazeća glumica, koja se doima previše iskušenja. Fascinirana gotovo do opsjednutosti, Sibyl se sve više i više uključuje u Margotin burni život.
Srijeda 11.ožujka u 20.00 TOUT CE QU'IL ME RESTE DE LA RÉVOLUTION /2018. FR, 98 min.
Angèle je imala 8 godina kad se otvorio prvi McDonald’s u Istočnom Berlinu … Od tada se bori protiv prokletstva svoje generacije: da se rodila “prekasno”, u vrijeme globalne političke depresije. Ona potječe iz obitelji aktivista, ali majka se preko noći odrekla političke borbe i sama se preselila na selo, a sestra je izabrala korporativni svijet. Samo je njezin otac, bivši maoist kod koga se vratila živjeti, ostao vjeran svojim idealima. Ljuta, odlučna, Angèle se istovremeno trudi pokušati promijeniti svijet, kao i izbjeći ljubavne susrete. Što joj ostaje od revolucije, od njezinih posljedica, neuspjelih sastanaka i nade za izgradnju? Ponekad Don Quijote, ponekad Bridget Jones, Angèle pokušava pronaći ravnotežu …
Film je nagrađen na Festivalu frankofonskog filma u Angoulêmeu 2018.
Četvrtak 12.ožujka u 17.30 LE JEUNE AHMED /2019. BE-FR, 98 min.
U današnjoj Belgiji sudbina 13-godišnjeg Ahmeda nalazi se između ideala čistoće koju zalaže njegov muslimanski svećenik i onoga što mu život pruža. Ovaj belgijski tinejdžer vrlo brzo dolazi pod snažan, ekstremni utjecaj Kur’ana nakon čega osmišljava plan kako ubiti vlastitog vjeroučitelja.

Film „Mladi Ahmed“ premijerno je prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, a režirala su ga braća Dardenne koja su do danas već osvojila dvije Zlatne palme za svoja dva filma.

Četvrtak 12.ožujka u 20.00 HOCHELAGA, TERRE DES ÂMES /2017. CA, 100 min.
Dok se u Montrealu igra nogometna utakmica na kiši, dio terena na stadionu Percival-Molson propada. Baptiste Asigny, student na doktoratu iz arheologije podrijetlom iz plemena Mohawk, otkriva tragove onih koji su živjeli na otoku Montrealu kada je to bio grad zvan Hochelaga.
Iako su Baptisteova teza i propadanje stadiona Percival-Molson izmišljeni, oni pružaju vjeran opis povijesnih razdoblja – čak i ako opisani događaji sadrže i neku fikciju.

Petak 13.ožujka u 17.30 PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU /2019. FR, 121 min.
1770. Slikarica Marianne treba napraviti vjenčani portret Héloïse, mlade žene koja je upravo napustila samostan. Héloïse se opire svojoj sudbini supruge odbijajući poziranje. Marianne će ju morati slikati u tajnosti. Predstavljena joj je kao pratilja te ju potajno promatra…

Nagrada za scenarij na Festivalu u Cannesu 2019., 10 nominacija za Césara 2020.


Petak 13.ožujka u 20.00 LES MAINS RUDES /2017. MA, 87 min.
Mustapha, nepismeni frizer, živi sa slijepom majkom. Nabavlja ilegalne dokumente za svoje mušterije. Kad njegova susjeda Zakia traži od njega pomoć za dobivanje vize za Španjolsku, on se u nju ludo zaljubljuje. Mlada žena ima fiks ideju koju želi ostvariti pod svaku cijenu: zaposliti se kao radnica na poljima jagoda u Španjolskoj kako bi se pridružila zaručniku koji tamo živi bez papira.

Dugometražnim filmom « Les mains rudes », koji spaja romansu, humor i realizam, redatelj i scenarist Mohamed Asli, osim pitanja imigracije govori i o velikim razlikama koje mogu postojati unutar jednog društva.
Film je osvojio 3 nacionalne nagrade

Subota 14.ožujka u 17.30 LES HIRONDELLES DE KABOUL /2019. CH-FR-LUX anim.
Ljeto 1998., Kabul je u ruševinama i pod okupacijom talibana. Mohsen i Zunaira mladi su i duboko se vole. Bez obzira na nasilje i svakodnevnu bijedu, žele vjerovati u budućnost. Jedna nepromišljena Mohsenova gesta preokrenut će njihov život naglavačke.

Subota 14.ožujka u 20.00 NI JUGE NI SOUMISE /2017. BE-FR, dokum. 100 min.
Prvi dugometražni film nastao na temelju StripTease, kultne emisije belgijske televizije. Tijekom 3 godine redatelji su u Bruxellesu pratili sutkinju Anne Gruwez tijekom kriminalnističkih istraga, saslušanja i posjeta mjestima zločina. Ovo nije film, još je gore!
Film je osvojio nagradu César za najbolji dokumentarac 2019. godine.

Koncert francuske šansone

Švicarska kantautorica MEIMUNA, će nas svojom gitarom uvesti u svoj svijet gdje se muzikalnost francuskog jezika isprepliće s njenim neobičnim i autentičnim glasom donoseći nam melodijske iskrice jednog osebujnog stila i intimne atmosfere…
Koncert se održava u petak, 13. ožujka u 21:00 u klubu Quasimodo.

Club Quasimodo
MEIMUNA