Izložba akvarela Ivan Svaguša – Svaig: Split 13

Izložba akvarela splitskog umjetnika Ivana Svaguše – Svaiga pod nazivom “Split 13”, otvorena je u našim prostorima u petak 30.lipnja. Postav izložbe možete razgledati do 31.srpnja ove godine. Radujemo se vašoj posjeti!

 

 

O autoru:

Rođen je 11.03.1982. u Splitu, gdje završava Školu likovnih umjetnosti, te diplomira na Akademiji likovnih umjetnosti(smjer slikarstvo) u klasi prof. Nine Ivančić. Od 2007. do 2016. vodi likovne radionice u Udruzi osoba s invaliditetom Split. Od 2008. u Info zoni, zajedno sa psihologinjom Janinom Pavić-Jadrić te pedagoginjom Danicom Kliškić, vodi strip radionice odgojno-obrazovnog karaktera te zajedno izrađuju dva stručna priručnika za strip radionice namjenjen edukatorima i učenicima. Nakon završetka radnog odnosa u školi Peti element, gdje radi kao predavač slikarstva i keramičar, zajedno sa akademskim slikarom Marinom Baučićem, 2009. godine osniva “Školu crtanja i slikanja Split, gdje još uvijek predaje.

Od 2013. do 2016. se okušao i kao radio voditelj na KLFM-u.

Aktivan je član udruge Kvart (udruga za suvremenu umjetnost) i Udruge promicatelja umjetnosti (UPU), sa kojima je ostvario niz uspješnih izložbi i projekata od 2007. Aktivno surađuje s raznim udrugama i institucijama sa kojima provodi javne projekte i predavanja:

 • eksperimentalno slikarstvo i street art (Umjetnička akademija u Splitu),
 • Međunarodni dan mladih u Splitu,
 • Open Box (ciklus strip radionica u sklopu K.U.M.-a),
 • Pretežno vedro ( projekt strip radionica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo),
 • strip radionica – 30 godina doma mladih (udruga Dislexia, klub Kocka),
 • Šegrt Hlapić u stripu (ciklus strip radionica u Gradskoj knjižnici Marko Marulić),
 • graffiti radionica oslikavanja zida u domu za odgoj -Cres (Udruga za prevenciju stigmatizacije i edukaciju teatrom),
 • strip radionice te graffiti radionice ( udruga MOST),
 • Nitko nema pravo biti poslušan ( Hrvatsko-Njemačko društvo),
 • Stripolerancija ( Info zona),
 • strip radionice ( Šibenska udruga mladih-ŠUM )…

Organizator je, urednik i voditelj brojnih tribina/promocija stripova i izložbi u Info zoni te drugdje.

Autor je i koautor nekolicine strip albuma koje promovira diljem hrvatske. Osnivač je nezavisne izdavačke kuće Bučni stripovi, kroz koju na multimedijski način prezentira stripove te glazbu. Autor je mjesečne strip kolumne – Građanski odgoj, te aktualnog E-ka stripa koji jednom tjedno izlazi na portalu www.infozona.hr. Redovito se bavi slikarstvom, stripom, graffitima/street artom, oslikavanjem interijera, ilustracijom itd…
Povremeno se bavi muzikom i zvukovima, koje ponekad pušta i po klubovima. Sa kolegicom, psihologinjom Janinom Pavić-Jadrić, 2014. dobiva nagradu Vijeća Europe, za program prevencije zloupotrebe droga kroz strip radionice.
Kreće se na svjetlosni pogon. Na zemlji šepa, u moru je ko riba u vodi.