Događaji u mjesecu Frankofonije 11.-18. ožujka

Predstavljanje knjige (HR)

U petak, 11. ožujka u 18:30,   u našim prostorima održat će se predstavljanje knjige pod naslovom “SVIJET JE MUŠKOG RODA ili TRAGEDIJA KOJE NIJE BILO”, autora književnika i povjesničara umjetnosti dr.sc. Dina Milinovića. Djelo je zamišljena drama u kojoj se pojavljuju povijesne osobe, Luj XIV., Moliere, francuski veleposlanik u Beču, nećak Frana Krste Frankopana…. , a koja na zanimljiv način reflektira tragičnu hrvatsku stvarnost toga vremena i njenu blisku vezu s Francuskom.


Autor je rođen u Zagrebu, 14. listopada 1959. Nakon završene Klasične gimnazije diplomirao je arheologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1984). Poslijediplomski studij iz “Civilizacije kasne antike” završio je u Parizu (Paris IV-Sorbonne), gdje je stekao Diplome des études approfondies (1986.) i diplomu doktorata (Doctorat du IIIe cycle, 1989.), koji je u Zagrebu nostrificiran kao magisterij humanističkih znanosti (1998.). Prijavio je i obranio doktorat (“Bjelokosni plenarij iz riznice Zagrebačke katedrale u kontekstu otonske renesanse”) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (2005.). Od 1992. do 1998. radio u državnoj upravi, kao tajnik Hrvatske komisije za suradnju s UNESCO-om, a od 1999.-2001. u veleposlanstvu RH u Francuskoj kao savjetnik za kulturu. Odlikovan je Redom Danice hrvatske (1996.).

 

Švicarski kanton Valais
U petak 18. ožujka za vas smo pripemili projekciju filma i predavanje posvećenu frankofonom švicarskom kantonu Valais. U 17:00, u Kinoteci Zlatna vrata održat će projekcija dokumentarnog filma “U susret svetištima u Valais-u” (52 min). Nakon toga u 18:30, u našim prostorima, održat će se predavanje pod naslovom “Švicarski kanton Valais I Split”.
Autor i prezenter oba događaja je Suzana Mistro.

Plakat uz projekciju