Izložba “Exposition universelle Paris 1900”

Exposition Universelle Paris 1900
iz zbirke obitelji Branke Bezić

Od 10. veljače do 3.ožujka u našim prostorima u tijeku je  izložba “Exposition universelle Paris 1900“, iz zbirke obitelji Branke Bezić. Na izložbi su prikazani ulošci, koji su bili prilog časopisima, tiskanih za vrijeme održavanja izložbe, a privatna su zbirka splitske obitelji Bezić/Roje. Svaki uložak je unikatno, umjetničko djelo, jer su ručno rađeni i ne postoje dva potpuno jednaka primjerka. Zbirka sadrži pedesetak časopisa, a tiskano ih je daleko više.

Pariška izložba 1900. bila je jedna od važnijih Svjetskih izložbi, koje su se počele održavati u 19. stoljeću i bile su zamišljene kao veliki sajmovi. Izložba je bila otvorena skoro sedam mjeseci i to od 15. IV do 12. XI. Kroz to vrijeme, predstavilo se 76.000 izlagača na 1,12 km četvornih prostora, gdje su bili smješteni paviljoni, a posjetilo ih je 50 milijuna ljudi. Tim povodom u Parizu je podignuto niz građevina, kojima se grad i danas ponosi, a neke od njih su Gare d’Orsay, Most Alexandra III, Grand Palais, Petit Palais, a puštena je u promet i prva linija pariškog metroa – Ligne 1. Dio ove manifestacije bile su i ljetne olimpijske igre, na kojima su prvi put nastupile žene. Na izložbi je bio prikazan zvučni film, instant juha američke tvrtke Campbell, a Rudolf Diesel je izložio svoj motor.

Na Svjetskoj izložbi 1900. Hrvate je predstavljao slikar Vlaho Bukovac, jedan od naših najpoznatijih iseljenika tog vremena. Naš paviljon uredio je zajedno s Belom Čikošem i Robertom Frangešom-Mihanovićem.

Za vrijeme održavanja izložbe tiskani su časopisi na francuskom i na talijanskom jeziku. U svakom časopisu nalazio se uložak s crtežom Pariza, nekih paviljona ili drugih zanimljivosti. U ono vrijeme je bilo moguće iz Splita naručiti sve što se moglo kupiti u Beču, Parizu, Rimu…Ono što je fascinirajuće je želja tadašnjih ljudi da budu u tijeku sa svim što se u Europi događalo, što je Splitu davalo identitet grada u vrijeme kada je imao 18.500 stanovnika.

Ulaznica