Igra plastičnih žličica

Marin Tudor, Igra plastičnih žličica
izložba skulptura

Od 19. kolovoza do 3.rujna u prostorima naše Alijanse održava se izložba “Igra plastičnih žličica”. Autor Marin Tudor predstavit će nam svoje skulpture od plastičnih žličica za kavu.
Hobijem se počeo baviti prije šesnaest godina. Tada mu je prijateljica uz kavu poklonila puža napravljenog od žličice. Na povratku kući ušao je u trgovinu i kupio pakiranje od tisuću komada. Dosad ih je napravio već toliko da ih je počeo darivati. Ne zna je li to umjetnost, ali slaže se da jest neobično – jedini na ovim prostorima pravi takve skulpture. Izložba je prodajna.

Riječ autora:

Počelo je kao igra. Prije 16 godina nastao je jedan puž. Što se sve može napraviti od jedne obične plastične žličice za kavu, uz pomoć upaljača? Možeš je spojiti. Možeš je rastegnuti. Iskriviti. Izmišljati. A na kraju one same odluče. Dobro, uz moju malu pomoć. Cijeli mali svijet nastaje iz svakodnevnog predmeta. Ljudi, stabla, bicikle, riječi, različiti predmeti. Iz znatiželje u hobi, iz hobija u nešto više od hobija. Sad su one veliki dio mene, pričam s njima i prolazimo ista putovanja. Kao i svi mi, one imaju dobre i loše dane, ponekad slomiju nešto ili su nedovršene, ali to brzo prođe. Lako se obnavljaju. Toliko ih se nakupilo da su trebali jednom izaći, izložiti se, pokazati se, a i vidjeti što to ima u drugim svjetovima oko njih. Tako da je ovo sad već četvrta izložba u Splitu, a posjetili smo Rijeku, Mostar i Beograd. Na popisu ima još zainteresiranih gradova, nadam se da će ih biti još više, jer ja volim putovati. Zato ako imate neki komad zida, pola dnevnog boravka, iznajmljenu galerijicu, caffe bar, simpatičnu garažu ili bilo kakav prostor gdje bi se one mogle smjestiti, tu smo, nasmijani i motivirani. Svaki put kad trebam napisati tekst o žličicama, to je isto kao da pišem tekst o sebi, zato ako vas još nešto zanima pitajte me. Jedino što znam da ću se ovim baviti do kraja svog života. Imam još toliko ideja da možda neke neću stići napraviti. Osim što se žličice i ja uzajamno motiviramo za nastanak novih kreacija, puno me motiviraju i reakcije prijatelja, prolaznika, njihovi prijedlozi i komentari..lijepo je vidjeti spontani osmijeh na licu 🙂
I što još? Neke stvari tehničke prirode i bon tona? Pa zašto ne. Ja se zovem Marin Tudor, trenutno živim u Splitu. Osim završene glume u Mostaru i grafičke škole u Splitu, zanima me puno kreativnih stvari i nadam se da ću stalno okrivati nešto novo, jer između ostalog, život je i igra. Danas mi je 13004. dan mog života, a šta se žličica tiče, taj broj sam već odavno dostigao….

 

Igra plastičnih žličica      Igra plastičnih žličica     Igra plastičnih žličica